Hersteltip #10: Wandel iedere dag


Opdracht 

Maak een wandeling van minimaal 30 minuten, het liefst in de natuur. Langer mag ook, maar na 30 minuten treedt het maximale effect op.  Wandelen in de natuur vergroot het gezondheid-bevorderende effect. Mocht je om fysieke redenen niet kunnen wandelen, ook voortbewegen of desnoods voortbewogen worden heeft een positief effect al is dat effect minder groot als zelf wandelen.

Wandelen is misschien wel de bekendste beweegtherapie voor veel aandoeningen en ziekten. Wandelen biedt ook veel voordelen voor mensen die met dreigende burn-out of spanningsklachten kampen of die juist willen voorkomen. De Ierse neuro-wetenschapper O’Mara heeft hier een prachtig boek over geschreven dat in Nederland als ‘Te Voet’ vertaald is. 

Uitleg 

En er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van wandelen. Met betrekking tot een burn-out zijn de volgende bevindingen een bevestiging dat het goed is om te wandelen:

  • Volgens onderzoek van Universiteit van California, San Diego verbetert bij wandelen en andere vormen van aerobe (langdurig met lage intensiteit) verbranding:
    • het geheugen;
    • het leervermogen;
    • het leervermogen;
    • de aanmaak van het molecuul smVEGF die aanmaak nieuwe bloedvaten in de hersenen stimuleert;
    • de ondersteuning van aanmaak van nieuwe hersencellen

Buiten wandelen leidt tot betere stemming(sverbetering) dan binnen wandelen (onderzoek universiteit van Ottawa).

De cortisolspiegel (stresshormoon) daalt niet aan het eind van de dag bij inwoners die geen toegang hebben tot groene ruimtes (parken e.d.) in hun stedelijke omgeving (wetenschappelijk onderzoek Dundee).

Dus contact met de natuur (waar je wandelt) heeft invloed op gezondheid en psychisch welzijn. Het effect van blootstelling aan de natuur is vergelijkbaar met andere factoren die van invloed zijn op individueel geluk zoals hoogte inkomen, religie, huwelijkse staat, al dan niet verrichten van vrijwilligerswerk en fysieke aantrekkelijkheid.

Burn-out en depressieve gevoelens
Tijdens burn-out kunnen depressieve gevoelens ontstaan of verergeren. Deze gevoelens moeten niet verward worden met een depressie. Hoewel de gevoelens op elkaar lijken is het klinische beeld en het ontstaansmechanisme zeer verschillend.

|Samuel Harvey (universiteit van NSW) heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen fysiek bezig zijn en een verminderde kans op depressie. 1 uur fysiek bezig zijn per week vermindert de kans op een depressie met 12%. Lange perioden van niet bewegen daarentegen kan leiden tot persoonlijkheidsverandering.

Wil je meer weten over de effecten van wandelen op vermoeidheid, stress en burn-out?

Ook de Nederlands neuropsycholoog Erik Scherder vertelt op Youtube enthousiast over de relatie tussen wandelen en het verminderen van stress. Naast stressreductie heeft wandelen nog veel meer voordelen voor je gezondheid, zoals het stimuleren van je bloedsomloop, het versterken van spieren en botten en het versterken van je immuunsysteem. Scherder vindt de effecten van wandelen dermate positief, dat hij samen met de Hersenstichting pleit voor een dagelijkse wandeling ‘Ommetje’ genoemd (gratis app).
Of kijk de volgende filmpjes van Erik Scherder: Waarom wandelen goed is voor je brein en De voordelen van het lopen van een ommetje