Hersteltip #30: Zoek een coach


Opdracht 

Ga op zoek naar een betrouwbare coach die jou kan helpen om inzicht te krijgen in het ontstaan van je burn-out.

Hoe herken je een goede coach?

• Vraag in je eigen netwerk.

• Check referenties.

• Is de coach aangesloten bij een netwerk of kwaliteitskeurmerk?

• Welke opleiding heeft de coach gedaan?

• Heeft de coach een klachtenregeling vermeld op de website?

Uitleg 

Een burn-out krijg je niet ‘zomaar’, je moet er heel veel voor doen. Door een lange periode te veel hooi je vork te hebben genomen zijn er klachten ontstaan. Hoewel er altijd omstandigheden kunnen zijn die zwaar zijn, het zijn zelden de omstandigheden alleen die tot klachten leiden. Meestal is het de combinatie van JIJ in die omstandigheden.

Om een inzicht te krijgen in die combinatie en vooral jouw eigen lessen eruit te trekken is een onafhankelijk, objectieve coach aan te bevelen.

Een goede coach stelt de juiste vragen waarmee jij inzichten krijgt hoe de klachten zo ver hebben kunnen komen en wat jouw eigen rol er is geweest.

Een vriend(in) is geen coach en een coach is geen vriend(in)!

Een goede coach kost geld. Het is een investering in gezondheid en herstel. Heb je een werkgever? Overleg dan de mogelijkheden voor een vergoeding via de werkgever.

Vaak heeft deze een verzuimverzekering die een coachingstraject vergoedt. Mocht die verzekering er niet zijn, dan is het nog steeds erg verstandig en rendabel voor de werkgever om een dergelijk traject te vergoeden. Dit valt binnen de inspanningsplicht voor werkgevers binnen de poortwachterswet.

Ben je zelfstandige en heb je een burn-out, dan zijn er soms mogelijkheden via de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Is dit allemaal niet het geval, dan zal je deze (bedrijfs- of ziekte)kosten zelf moeten betalen.