Hersteltip #4: Ken je stressoren
Ga na welke mensen, situaties, omstandigheden, plaatsen of activiteiten jou stress geven.
Inzicht hierin kan je in staat stellen om deze situaties vermijden. Ga vervolgens na waarom deze situaties stress opleveren. Is de hoeveelheid werk te groot, of herinnert de situatie aan een stressvolle periode of situatie? Ervaart iedereen stress in de bepaalde situatie of geldt dit voornamelijk voor jou?
Uitleg
Stress is een natuurlijke (beschermings)reactie bij (dreigend) gevaar. Zodra we in een levensbedreigende situatie komen zorgt de stressreactie van het lichaam dat we snel en adequaat kunnen handelen om onszelf in veiligheid te brengen. Zodra we eenmaal veilig zijn kalmeert het systeem weer en kunnen we herstellen van de inspanning. Maar een vervelende collega, een hork van een leidinggevende, de meeste deadlines of een irritante partner zijn geen levensbedreigende situaties. Ga daarom eens bij jezelf na, waarom deze dan jou dan toch stress opleveren.
Vaak is het niet eens de situatie die tot stress leidt maar jouw reactie op de situatie. Hier kunnen ervaringen uit het verleden een rol spelen die teruggaan tot in de vroege jeugd. Mogelijk brengen situaties, bepaald gedrag en/of reacties van anderen herinneringen naar boven die eerder hebben plaatsgevonden. Er is in ieder geval iets dat een stressreactie triggert.
En de prestaties die geleverd moeten worden, moeten die allemaal perfect? Wie legt die lat zo hoog? Doet jouw omgeving dat of doe je dat zelf? Wat gebeurt er als jij de controle over alle processen loslaat? Loopt alles dan in het honderd of loopt het, weliswaar op een andere manier, ook door?
Allemaal vragen om jezelf te stellen om te kijken wat jouw stressoren zijn en hoe deze verminderd kunnen worden. Vaak kunnen het ook onverwachte of ongemerkte stressoren zijn die in jouw leven spanning opleveren. Sta eens stil als je je gespannen voelt en bedenk waar dit door komt. Kijk of deze vermeden of aangepakt kunnen worden.