Hersteltip #6: Voorkom suikerpieken en -dalen

Opdracht 

Wees terughoudend met het eten van snelle  koolhydraten (suikers). Kies voor complexe  koolhydraten. Vervang snelle (simpele)  koolhydraten voor complexe koolhydraten

Uitleg 

Snelle (simpele) koolhydraten zijn producten die  weinig tot geen vezels, vitaminen en mineralen  bevatten. Hierdoor worden ze razendsnel door  het lichaam opgenomen in het bloed.  Dit geeft een korte piek in je suikerspiegel. Je  lichaam zet het ‘teveel’ aan suiker om in vet. Na  deze korte piek krijg je een energie dip en kun je  je heel vermoeid voelen. Je bent dan vaak moe  na het eten. 

Snelle koolhydraten zijn producten zoals:
Witbrood, beschuit, gebakjes, koekjes, pasta,  pizza, aardappelen, chocolade, hagelslag,  chocoladepasta, chocolademelk, jam, stroop,  snoep, bier, wijn, energiedranken, frisdrank en  alle andere dranken waar suiker in zit.  Voeding met ‘snelle koolhydraten’ werkt  stressverhogend en energieverlagend.  

Deze koolhydraat heeft een complexe structuur  en is verpakt met vezels, vitamines en mineralen  die de opname van het koolhydraat in het bloed vertragen, waardoor je meer energie krijgt en  minder snel honger. 

Voorbeelden van complexe koolhydraten:
Groentes zoals spinazie, andijvie, broccoli,  boerenkool, spruiten, sperziebonen, komkommer,  bloemkool, wortelen, zoete aardappelen etc.  Volkoren brood, roggebrood, Bambix, Brinta, havermout.  

Voeding is altijd een discutabel deel van ieder  advies. Iedereen, medisch en niet medisch, is  ervan overtuigd dat hetgeen dat we eten direct  effect heeft op onze gezondheid, energie,  gemoedstoestand en weerstand. Over de vraag  welk voedsel goed en welk minder goed voor  ons is wordt al jarenlang gediscussieerd. Net  zoals in de vorige tip (regelmaat in het dagelijkse  patroon) streven we met onze voeding ook naar  zo min mogelijk pieken en dalen.  

Eet jij heel de dag witbrood met pasta of ander simpele koolhydraten? Dan is dat wellicht een  reden dat je moe bent of moe blijft. Je lichaam krijgt namelijk alleen maar simpele koolhydraten  binnen en je gaat van energie dip naar energie  dip waardoor je vermoeidheid voelt. 

Wat zegt de wetenschap?
Binnen de wetenschap, voedingsleer en  topsport worden de onderstaande punten door  de meeste deskundigen onderschreven:
• Voorkom te veel suikerpieken en suikerdips die het eten van snelle koolhydraten worden  veroorzaakt.
• Eigenschap van snelle koolhydraten is, dat ze  snel door ons lichaam worden opgenomen in  het bloed. Dit kan leiden door een hyperend gevoel (‘suikerpiek’), waarbij het lichaam deze  snelle koolhydraten om zal zetten in vet (als  een opslag voor energie).
• Zodra de piek voorbij is, zou het lichaam het  opgeslagen vet kunnen verbranden, maar op  dat moment ontstaat een ‘suikerdip’. Het  lichaam ‘schreeuwt’ om meer koolhydraten. Dit kunnen echt signalen zijn, die overeenkomen met ontwenningsverschijnselen bij verslaving zoals trillen of  extreme flauwtes. Meestal ontstaan deze  momenten 2 uur na de maaltijd.  

Sommige bedrijven spelen hier handig op in  (‘4 uur cup-a-soup’), maar hiermee komt het  lichaam nooit meer in de herstelmodus en blijft  het gejaagd. Het lichaam heeft afgeleerd om  energie te halen uit de eigen vetvoorraad. 

Een ongezond of gestrestst lichaam kan geen vet  omzetten in energie. Omgekeerd wordt de energie  van iemand die volledig ontspannen is voornamelijk  gehaald uit de vetverbranding. 

Wil je toch koolhydraten eten, kies dan voor  volkoren varianten. Die worden minder snel  door het lichaam opgenomen, waardoor de piek  en dip minder hoog en diep zijn.