Hersteltip #6: Voorkom suikerpieken en -dalen
Opdracht
Wees terughoudend met het eten van snelle koolhydraten (suikers). Kies voor complexe koolhydraten. Vervang snelle (simpele) koolhydraten voor complexe koolhydraten
Uitleg
Snelle (simpele) koolhydraten zijn producten die weinig tot geen vezels, vitaminen en mineralen bevatten. Hierdoor worden ze razendsnel door het lichaam opgenomen in het bloed. Dit geeft een korte piek in je suikerspiegel. Je lichaam zet het ‘teveel’ aan suiker om in vet. Na deze korte piek krijg je een energie dip en kun je je heel vermoeid voelen. Je bent dan vaak moe na het eten.
Snelle koolhydraten zijn producten zoals:
Witbrood, beschuit, gebakjes, koekjes, pasta, pizza, aardappelen, chocolade, hagelslag, chocoladepasta, chocolademelk, jam, stroop, snoep, bier, wijn, energiedranken, frisdrank en alle andere dranken waar suiker in zit. Voeding met ‘snelle koolhydraten’ werkt stressverhogend en energieverlagend.
Deze koolhydraat heeft een complexe structuur en is verpakt met vezels, vitamines en mineralen die de opname van het koolhydraat in het bloed vertragen, waardoor je meer energie krijgt en minder snel honger.
Voorbeelden van complexe koolhydraten:
Groentes zoals spinazie, andijvie, broccoli, boerenkool, spruiten, sperziebonen, komkommer, bloemkool, wortelen, zoete aardappelen etc. Volkoren brood, roggebrood, Bambix, Brinta, havermout.
Voeding is altijd een discutabel deel van ieder advies. Iedereen, medisch en niet medisch, is ervan overtuigd dat hetgeen dat we eten direct effect heeft op onze gezondheid, energie, gemoedstoestand en weerstand. Over de vraag welk voedsel goed en welk minder goed voor ons is wordt al jarenlang gediscussieerd. Net zoals in de vorige tip (regelmaat in het dagelijkse patroon) streven we met onze voeding ook naar zo min mogelijk pieken en dalen.
Eet jij heel de dag witbrood met pasta of ander simpele koolhydraten? Dan is dat wellicht een reden dat je moe bent of moe blijft. Je lichaam krijgt namelijk alleen maar simpele koolhydraten binnen en je gaat van energie dip naar energie dip waardoor je vermoeidheid voelt.
Wat zegt de wetenschap?
Binnen de wetenschap, voedingsleer en topsport worden de onderstaande punten door de meeste deskundigen onderschreven:
• Voorkom te veel suikerpieken en suikerdips die het eten van snelle koolhydraten worden veroorzaakt.
• Eigenschap van snelle koolhydraten is, dat ze snel door ons lichaam worden opgenomen in het bloed. Dit kan leiden door een hyperend gevoel (‘suikerpiek’), waarbij het lichaam deze snelle koolhydraten om zal zetten in vet (als een opslag voor energie).
• Zodra de piek voorbij is, zou het lichaam het opgeslagen vet kunnen verbranden, maar op dat moment ontstaat een ‘suikerdip’. Het lichaam ‘schreeuwt’ om meer koolhydraten. Dit kunnen echt signalen zijn, die overeenkomen met ontwenningsverschijnselen bij verslaving zoals trillen of extreme flauwtes. Meestal ontstaan deze momenten 2 uur na de maaltijd.
Sommige bedrijven spelen hier handig op in (‘4 uur cup-a-soup’), maar hiermee komt het lichaam nooit meer in de herstelmodus en blijft het gejaagd. Het lichaam heeft afgeleerd om energie te halen uit de eigen vetvoorraad.
Een ongezond of gestrestst lichaam kan geen vet omzetten in energie. Omgekeerd wordt de energie van iemand die volledig ontspannen is voornamelijk gehaald uit de vetverbranding.
Wil je toch koolhydraten eten, kies dan voor volkoren varianten. Die worden minder snel door het lichaam opgenomen, waardoor de piek en dip minder hoog en diep zijn.