Onze filosofie

De meeste fysieke klachten herstellen binnen 3-6 maanden. Als pijnklachten na 6 maanden niet zijn verdwenen staat ‘iets’ het herstel in de weg. Dat ‘iets’ kan van alles zijn, maar zeker is, dat zowel het pijn- als het herstelmechanisme is verstoord omdat de klachten niet in een normaal tijdsbestek zijn verdwenen.  Zowel lichaam, geest als gedrag worden door deze verstoring beïnvloed en beïnvloeden op hun beurt deze verstoring. Een gerichte aanpak bij klachten, en helemaal bij klachten die lang duren of zich in lange tijd hebben opgebouwd, is gebaat met een aanpak vanuit meerdere disciplines. Een multidisciplinaire aanpak waarbij naast de lichamelijke klachten aandacht is voor gedrag, gevoel en cognities van de geest, heeft de meeste kans van slagen tot optimaal herstel. 


Voor de filosofie van onze organisatie gaan we terug naar de Latijnse geleerde Aulus Cornelius Celsus, de schrijver van de oudst bewaarde medische encyclopedie die leefde rond het begin van onze jaartelling. In zijn medische encyclopedie schreef Aulus over de geschiedenis van geneeskunde (waaronder Hippocrates die 400 jaar voor hem leefde), het voorkomen van klachten, het verschil tussen acute en chronische ziekten en hij beschouwde voeding en leefstijl als onderdeel van herstel. In de tijd van Aulus waren er 2 stromingen in de geneeskunde, namelijk de rationalistische stroming (het redelijke verstand) en de empirische (waarneming en ervaring).



Wat Aulus uniek maakte in zijn tijd was, dat hij beide stromingen combineerde in zijn benadering.Met deze bredere kijk op geneeskunde pakte hij het beste van 2 werelden.Waar de kennis van de ene stroming te kort schoot, kon hij met de andere de oplossing vinden. Niet-medische oplossingen voor gezondheidsklachten, in die tijd ook zeer populair, liet Aulus links liggen.


Sinds de opkomst van het dualisme in de 17de eeuw worden lichaam en geest als 2 zelfstandige domeinen gezien. Tot op de dag van vandaag wordt dit onderscheid gemaakt. Een ziekte zit namelijk of in lichaam, of ‘tussen de oren’. En zelfs ‘tussen de oren’ hebben we in de medische wereld verdeeld in het specialisme dat gaat over zenuwbanen en hersencellen (neurologie) en over gedachten en gevoelens (psychiatrie). Hoewel binnen de medische wetenschap inmiddels de overtuiging bestaat, dat fysieke klachten altijd een psychische impact hebben, en omgekeerd, worden de meeste klachten vaak nog steeds van één kant benaderd.Bij een burn-out wordt men over het algemeen naar een psycholoog of coach gestuurd en bij nekklachten na een aanrijding wordt men doorverwezen naar de fysiotherapeut. Als klachten te lang aanhouden volgt extra onderzoek in het ziekenhuis of wordt een tweede behandelaar toegevoegd. Zelden met het gewenste resultaat.