Ergotherapie

Dit is basiszorg. Iedereen met een verplichte basis zorgverzekering heeft recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Na deze 10 uur kan aanspraak gemaakt worden op de aanvullende verzekering of kan ergotherapie zelf worden vergoed. Bij basiszorg wordt altijd aanspraak gemaakt op het verplichte ‘eigen risico’ in de zorg. 


Fysiotherapie

Alleen specifieke aandoeningen (de zogenaamde ‘lijst Borst’) worden vanuit de basisverzekering vergoed. Hoeveel behandelingen hangt af van de aandoening. De meeste fysiotherapie behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Per verzekeraar verschilt het aantal behandelingen per polis. Voor aanvullende zorg geldt geen verplicht ‘eigen risico’.

De praktijk heeft overeenkomsten met alle zorgverzekeraars, behalve met de CZ-groep (CZ, CZdirect, OHRA, National Nederlanden, Just). Als u bij de CZ-groep verzekerd bent krijgt u een rekening van de praktijk, welke u zelf moet voldoen en vervolgens kunt u (een deel) van het bedrag vergoed krijgen door uw zorgverzekeraar. De behandelingen welke in aanmerking komen voor vergoeding, worden rechtstreeks door ons gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. U krijgt hiervoor dus geen rekening thuis gestuurd.

Psychologie

Aulus Psychologie is een vrijgevestigde zelfstandige psychologie praktijk (basis GGZ). Dat betekent dat onze vergoed wordt alle zorgverzekeraars.

Om voor vergoede zorg in de GGZ in aanmerking te komen is een verwijsbrief van uw huisarts noodzakelijk. Ook dienen de psychische klachten van dien aard te zijn dat er een diagnose kan worden gesteld die voor vergoeding in aanmerking komt.

Het aantal vergoede sessies is afhankelijk van de ernst en complexiteit van de klachten. Denkt u er aan dat er aanspraak gedaan zal worden op uw eigen risico.

In sommige gevallen is er wel reden voor zorg maar wordt deze zorg niet vergoed in de basisverzekering. Voorbeelden zijn burn-out of werkproblemen, of klachten die niet ernstig genoeg zijn om te kunnen spreken van een stoornis. Hoewel de zorg in een dergelijk geval dus niet vergoed wordt, heeft u wel recht op zorg. Er kan dan een btw-vrij tarief in rekening gebracht worden, per consult. Bij sommige aanvullende verzekeringen worden deze wel vergoed. Laat u hierover informeren bij uw verzekeraar.

Naast de zorgverzekeraars zijn ook werkgevers vaak bereid om een traject bij de psycholoog te vergoeden als dit bijdraagt in bevordering van het herstel, het welzijn van werknemer of verkorten van ziekteverzuim.

Actief Herstel naar werk

Hierin valt alle zorg, die niet vergoed wordt door zorgverzekeraars of zorg die specifiek is gericht op werkhervatting. Burn out klachten en chronische vermoeidheid worden niet officieel erkend als ziekte en daarom niet vergoed vanuit de zorgverzekering. Deze dienen dus door een opdrachtgever te worden vergoed. Meestal is dat een werkgever, maar cliënten kunnen ook zelf betalen, bijvoorbeeld als ze zelfstandig ondernemer zijn.

Ook als klachten zijn veroorzaakt op het werk of in stand worden gehouden door het werk of als medewerker niet aanvullend is verzekerd kan werkgever kiezen om een traject te vergoeden. 

Mocht er een ‘tegenpartij’ betrokken zijn, denk aan de verzekeraar van een veroorzaker van een ongeval, dan kan die ervoor kiezen om een hersteltraject te vergoeden.  

Medisch Specialistische Revalidatie (MSR)

MSR valt binnen de basiszorg. Hiervoor is geen aanvullende zorgverzekering nodig, het gaat wel ten koste van het jaarlijkse ‘eigen risico’. Bij sommige zorgverzekeraars moet vooraf toestemming worden aangevraagd voor een traject. Dit doet onze revalidatiearts voor u op basis van de bevindingen uit de intake. De intake wordt sowieso door zorgverzekeraar vergoed.