Aulus Psychologie is een vrijgevestigde zelfstandige psychologie praktijk (basis GGZ).
In onze praktijk werken meerdere psychologen, met ieder zijn of haar eigen specialisatie. We starten altijd met een intake, waarna we samen met onze cliënt een behandelplan opstellen. Na de intake weten we ook of de klachten binnen de vergoeding van de zorgverzekering vallen. Niet alle psychische klachten worden namelijk vergoed. De intake wordt wel altijd vergoed, mits we een verwijzing van de huisarts hebben. Meer informatie hierover vindt u op de pagina ‘Vergoedingen’.
De psychologen van Aulus werken veel en vaak samen met de collega’s binnen de fysiotherapie en ergotherapie hetgeen vaak leidt tot beter en duurzamer herstel. Maar ze kunnen ook zelfstandig psychische zorg bieden. Onze behandeltrajecten bevatten gemiddeld 9 behandelingen en duren gemiddeld 18-24 weken. Langdurige behandeltrajecten zoals schematherapie kunnen niet bij Aulus worden gevolgd.
Behandeling in de Basis GGZ (BGGZ) kenmerkt zich door het kortdurende karakter, waarbij we ons richten op de hulpvraag van de cliënt en niet de aandoening die volgens de classificatie uit de DSM is toegevoegd. De nadruk ligt op het versterken van de eigen kracht van de client, zodat die na de behandeling voldoende handvatten heeft om zelfstandig verder te gaan. Bij de start van de behandeling worden de behandeldoelen in samenwerking met de client vastgesteld. Wanneer de hulpvraag en behandeldoelen duidelijk zijn, gaan we samen de vorm van behandeling bepalen en dit wordt beëindigd zodra u weer voldoende in uw kracht staat en verder kunt, eventueel met inzet van uw netwerk.
Wachttijd
Aulus Psychologie kent op dit moment geen wachttijd.
Zowel de intake als de start van de behandeling kunnen meestal binnen een week worden opgestart.
Waardering
Onze patiënten waardeerden de behandeltrajecten psychologie van Aulus in 2024 met een: 9,0 (CQ-index)
Direct hulp in crisissituatie
- Bel uw huisarts of diens vervanger. Hij kan u doorverwijzen naar de crisisdienst.
- De Luisterlijn (088 0767 000). Dag en nacht bereikbaar voor een luisterend oor.
- 113 zelfmoordpreventie (0800-0113): eerste hulp bij levenspijn, 24 uur per dag. Voor mensen die denken aan zelfdoding.
- Bel 112.
Hoe ziet een behandeltraject er uit?
Na uw aanmelding bij Aulus volgt er een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek waarin we samen met u een beeld willen krijgen van uw klachten. Op basis van dit kennismakingsgesprek koppelen wij aan u terug of uw aanmeldklacht en hulpvraag passend lijkt bij ons aanbod en of u de intakefase bij ons in kan gaan.
Op basis van het kennismakingsgesprek wordt er in overleg met u gekozen voor een monodisciplinaire of een multidisciplinaire intakefase.
Een monodisciplinaire intakefase betekent in dit geval dat u tijdens de intakefase een intakegesprek heeft gericht op een psychologisch behandeltraject. Tijdens het intakegesprek bespreken wij met u de klachten, uw visie op de problemen, uw zorgen én uw verwachtingen van de behandeling. Ook zal er door een regiebehandelaar met uw bekeken worden of uw klachten vallen onder psychiatrische diagnose*.
Bij het grootste deel van onze cliënten is er een indicatie voor een multidisciplinair intakefase. In dat geval heeft u tijdens de intakefase naast het intakegesprek met een psycholoog, ook een intakegesprek met een ergotherapeut en/of een fysiotherapeut.
Na de intakefase volgt er bij ons altijd een overleg in het multidisciplinaire team, waarin wij bespreken of een behandeling bij Aulus in onze visie passend voor u is. Wij plannen op basis van dit overleg met u een terugkoppelingsgesprek.
In het terugkoppelingsgesprek wordt met u besproken wat er in de intakefase naar voren is gekomen, hoe u dit zelf heeft ervaren, welke hulpvraag en doelen naar voren zijn gekomen en welk behandelaanbod wij daarbij vinden passen. Mochten wij geen behandelaanbod voor u hebben, dan koppelen wij dit ook aan u terug en adviseren wij u desgewenst over eventuele andere mogelijkheden binnen of buiten de hulpverlening.
Na het terugkoppelingsgesprek ontvangt u van ons ook de intakerapportage, waarin u kunt teruglezen wat er in de intakefase naar voren is gekomen en wat ons behandeladvies is. Als u zich hierin kunt vinden zal in overleg met u een eerste afspraak voor de behandeling ingepland worden. Wij vragen u dan ook om een aantal vragenlijsten in te vullen om hiermee de ernst van uw klachten bij de het begin van de behandeling te kunnen meten, dit noemen we ROM-metingen (Routine Outcome Monitoring).
In het eerste gesprek bij de psycholoog starten we altijd met doornemen van de concrete doelen en het gezamenlijk vaststellen en ondertekenen van het behandelplan. We bespreken ook of er mensen uit uw omgeving zijn die u bij het behandeltraject wilt betrekken en maken een globale planning van het behandeltraject.
Halverwege het behandeltraject plannen we met u een tussentijdse evaluatie, waarin we samen met u evalueren hoe het behandeltraject verloopt. Als er meerdere disciplines betrokken zijn bij uw traject, zullen hierbij mogelijk meerdere therapeuten aanwezig zijn. Hierbij zullen we ook de ROM-scores met u doornemen. Dit is een moment waarop doelen eventueel kunnen bijgesteld of toegevoegd kunnen worden.
Aan het eind van het behandeltraject volgt een eindevaluatie.
* Dit is relevant voor de vergoeding van uw behandeltraject. Mocht er in de intakefase naar voren komen dat uw klachten en hulpvraag niet samenhangen met een psychiatrische diagnose, dan kanEen greep uit de verschillende klachten die we behandelen:
Cognitieve gedragstherapie: CGT richt zich op het en veranderen van negatieve gedachten en gedragspatronen die kunnen leiden tot emotionele problemen. Dit gebeurt zowel door middel van gespreksbehandeling als gedragsexperimenten, waardoor cliënten hun denkpatronen beter gaan herkennen en leren deze te herstructureren, las ook het ontwikkelen van gezondere coping-strategieën.
Acceptance and Commitment Therapie: ACT is een vorm van gedragstherapie. ACT is erop gericht om het zinloze gevecht met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke sensaties te staken. Hierdoor ontwikkel je persoonlijke veerkracht, wat je in staat stelt beter om te gaan met de uitdagingen van het leven. Het helpt cliënten om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen (Acceptance), zodat men kan blijven investeren in de dingen die ze écht belangrijk vinden (Commitment). ACT bestaat uit zes verschillende processen / vaardigheden, namelijk:
Acceptatie: Ruimte maken voor vervelende ervaringen.
Defusie: Afstand nemen van je gedachten.
Het Zelf: Flexibel omgaan met je zelf(beeld).
Hier en Nu: Aandacht voor het Hier en Nu.
Waarden: Stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt.
Toegewijd Handelen: Investeren in je waarden.
Cognitieve revalidatie:
Cognitieve revalidatie therapie richt zich op het herwinnen van cognitieve vaardigheden, die ten gevolge van hersenletsel beperkt, veranderd of verdwenen zijn. Doel van de therapie is het verbeteren van de vaardigheden om alledaagse handelingen weer te kunnen uitvoeren. De therapie bevat het opnieuw leren van vaardigheden, het leren om strategieën toe te passen en het leren gebruik te maken van externe hulpmiddelen.
Traumatherapie/EMDR bij enkelvoudig trauma:
De afkorting EMDR staat voor Eye Movement Desensitization Reprocessing. Bij een EMDR behandeling helpt de psycholoog je om de emotionele lading bij een heftige herinnering te verminderen. Je vergeet niet wat er is gebeurd, maar de emoties die je erbij voelt worden minder sterk. Hierdoor nemen de klachten die samenhangen met de traumatische gebeurtenis af, denk aan nachtmerries, spierspanning/pijn en angst.
Zie ook: Wat is EMDR ? – Op emdr.nl vind je informatie, tips en erkende therapeuten om je te helpen bij al je vragen rondom EMDR
ReAttach:
ReAttach is een kortdurende interventie (gemiddeld 5 sessies), die gezien kan worden als een lichaamsgerichte therapie, waarbij de behandelaar u helpt om sterker te worden op het gebied van stress- en emotieregulatie door een training te doen.
ReAttach maakt gebruik van stemgebruik, denkopdrachten en lichte ritmische aanraking op de handen. Het zorgt ervoor dat uzelf in staat bent om de juiste informatie op te halen, te registreren en te (her)plaatsen. Met ReAttach ontstaan er nieuwe inzichten, krijgt u meer rust en overzicht.
Wat we niet behandelen:
- Verslaving
- Neurologische ontwikkelingsstoornissen
- Schizofreniespectrum en andere psychotische stoornissen
- Bipolaire en gerelateerde stoornissen
- Dissociatieve stoornissen
- Voedings- en eetstoornissen
- Eliminatiestoornissen
- Slaap-waakstoornissen
- Seksuele disfuncties
- Geslachtsdysforie
- Ontwrichtende, impulscontrole- en gedragsstoornissen
- Stofgerelateerde en verslavende stoornissen
- Neurocognitieve stoornissen
- Parafiele stoornissen
E-health:
Wij bieden in samenwerking met Therapieland verschillende Blended E-health behandelmodules aan. Deze online behandeling wordt altijd geboden in combinatie met face-to-face gesprekken. Je krijgt opdrachten en oefeningen van je behandelaar en kunt informatie lezen of filmpjes bekijken die te maken hebben met jouw klachten.
Vergoeding Psychologie
Kijk voor de vergoeding voor psychologie op onze pagina 'Vergoedingen'