Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een horloge of stappenteller of fitbit of sportband met een hartslagmeter. Je kunt ook zelf je hartslagen bijhouden, maar het is lastig om dan nog ontspannen te blijven.
Oefening
Adem rustig in – adem rustig uit – wacht even (2-3 tellen) voordat je weer opnieuw inademt.
- Je neemt dus na iedere uitademing even een pauze.
- Het tempo is voor iedereen anders, de instructie 3 tellen in, 3 tellen uit, 2 tellen. rust kan voor de één prima zijn, terwijl dit tempo voor de ander te snel of te langzaam is.
- Doe deze oefening 6 minuten.
- Meet vooraf en achteraf je rustpols (aantal hartslagen per minuut).
- Als de oefening goed aanslaat zal de rustpols na deze 6 minuten lager zijn dan vooraf.
- Doe deze oefening voordat je opstaat in de ochtend, voor het slapengaan en NA iedere inspanning.
Uitleg
Wat veel mensen niet weten is dat de belangrijkste reden waarom burn-out klachten ontstaan gebrek aan herstel is. Tijdens inspanning, activiteit of stress zijn alle processen in ons lichaam gericht op actie. Hierna keert het lichaam weer terug in de rustmodus om te kunnen herstellen. Dat laatste lukt vaak niet meer zodra stress om welke reden dan ook chronisch wordt.
Met gerichte ontspanning- en ademhalingsoefeningen kan het lichaam weer in de herstelmodus worden gekregen. Hiervoor zijn meerdere oefeningen te bedenken, waarvan de bovenstaande een van de makkelijkste is. Zodra je hartslag ook maar een fractie zakt gedurende deze oefening is de oefening geslaagd en zal je lichaam beter herstellen.
Voor een activiteit heeft het niet veel zin om deze oefening te doen, na activiteit des te meer. Je schakelt daarmee je lichaam terug van de inspanningsmodus naar de rust/herstelmodus. Lukt het niet in één keer? Dat is helemaal niet erg. Je lichaam zal moeten leren om iets te doen wat het al lange tijd niet gedaan heeft. Gelukkig leert het lichaam snel en zal je merken, dat het na een paar keer proberen wel lukt. Lukt het na een week nog steeds niet? Neem dan contact op.