Hersteltip #12: Doe eens niets


Opdracht 

Pak je agenda, zoek een tijdstip van een uur en vul dit uur in met ‘niets doen’. Zoek een rustige plek op, wees stil en probeer aan niets te denken. Zodra er een gedachte opkomt is dat prima, maar laat je de gedachte voor wat het is en keer je weer terug naar het ‘niets denken’. Begin met blokjes van 2 minuten ‘niets doen’ en breidt deze wekelijks langzaam uit met een minuut. 

Uitleg 

Je zult merken, dat denken aan niets erg lastig is voor ons brein, helemaal als we gespannen zijn of stress ervaren. Iedere keer dat je je gewaarwordt van een gedachte, je deze laat gaan en terugkeert naar ‘niets denken’ is een geslaagde stap naar ontspanning en een succesmoment. 

We zijn altijd druk, de agenda is overvol en we komen tijd tekort. Iedere seconde van de dag wordt ingevuld. Hierdoor zijn we steeds minder in staat om af en toe rust te nemen. Iedereen weet dat chronische stress of inspanning op den duur leidt tot overbelasting. Te veel gedaan, te weinig hersteld. Een logische stap is dan om de hoeveelheid inspanning en belasting te verminderen. Maar zeker zo belangrijk is om je herstel te verbeteren. 

Door bewust niets te doen leer je je brein te ontspannen en te herstellen

Dit kan op vele manieren: met ademhalingtechnieken (die we bij tip 1 hebben besproken), yoga, meditatie of tai tsji. 

Maar ook door bewust nergens aan denken is een manier. Het gaat er om, dat je een manier zoekt die bij jou past. Je kunt het niet fout doen. Het feit dat je bewust bezig bent om niets te doen is al goed.  

Mocht je moeite hebben met de term ‘niets doen’, zie het dan als actief herstel. Niets doen, nergens aan denken, niet bezig zijn is een herstelversneller waardoor je weer eerder en meer activiteiten kan oppakken. 

In het dierenrijk – waar de mens ook bij hoort – verhoogt luieren de overlevingskansen.




Over de schrijver
Reactie plaatsen