Hersteltip #13: Vermijd social media & apparaten
23 september 2024 

Hersteltip #13: Vermijd social media & apparaten


Opdracht 

  • Zet alle inkomende berichten en berichtmelders uit op je telefoon of laptop/computer.
  • Als dat te heftig is of te veel stress oplevert (afkickverschijnselen), kies dan een vast moment op een dag om de berichten te lezen en eventueel te beantwoorden.

Uitleg 

Stress is een overlevingsmechanisme vanuit ons lichaam om snel en adequaat te reageren op acuut gevaar of dreigend gevaar.

Zodra onze voorouders oog in oog kwamen te staan met een leeuw konden ze op die manier snel reageren waardoor de kans dat ze zich op tijd in veiligheid konden brengen werd vergroot. Zodra het gevaar was geweken kalmeerde het lichaam weer en keerde terug in de rustmodus. Ook nu vergroot stress onze overlevingskansen en leidt het ons tot grotere prestaties. Acute stress verhoogt ons immuunsysteem.

Zodra stress chronisch wordt hebben we een probleem. Het lichaam staat continu in de vecht- of vluchtmodus en raakt uitgeput.

Stresshormonen verstoren gebieden in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor geheugen, leerprocessen, sociale contacten, problemen oplossen, samenwerking, impulscontrole, zelfreflectie en empathie. En ze versterken de hersengebieden die angst en negatieve emoties aanwakkeren. Chronische stress verlaagt het immuunsysteem.

Tegenwoordig is het niet meer de hongerige leeuw die voor stress zorgt, maar targets en deadlines op het werk, spanningen in de relatie of het gezin, ziektes in de familie, (mantel)zorg voor de omgeving, financiële zorgen, overlopende mailbox of continue piepjes van telefoon of computer. Ieder signaal van een telefoon of computer leidt tot aanmaak van het stresshormoon. Als dit lang duurt kan dit leiden tot veranderingen in het brein en in het lichaam.

Het gevaar van gebruik van social media is dat het tegelijkertijd het stresshormoon cortisol, als het gelukshormoon dopamine wordt aangemaakt. Iedere ping levert dus een stress- en geluksmomentje op. Dit kan leiden tot vergelijkbare ontwikkelingen in de hersenen die we ook zien bij verslaving. 

Gebruik van social media leidt tot activiteit in het brein, wat overeenkomt met multitasken. Daar is ons brein niet voor gemaakt en die van iemand met een burn-out al helemaal niet.

Over de schrijver
Reactie plaatsen