Hersteltip #24: vermijd alcohol


Opdracht 

Drink in ieder geval zolang je last hebt van vermoeidheid of burn-out klachten geen alcoholische dranken en zeker niet voor het slapen gaan óf om beter te kunnen slapen.

‘Mag ik dan helemaal niets meer?’ is een opmerking die nogal een wordt gehoord als mensen wordt verteld dat ze vanwege hun klachten beter kunnen stoppen met het drinken (en ook met roken, maar dat komt later).

Uitleg 

Het tegenstrijdige van alcohol is, dat het een ontspannend effect kan hebben. Helemaal in een periode van veel piekeren en malen kan het helpen om het brein te kalmeren, vooral voor het slapen gaan, het beroemde slaapmutsje. Mensen kunnen er relaxed van worden en ook wel slaperig maar dit is in feite vermoeidheid. Want keerzijde van dit effect is, dat de gezondheidsschade door alcohol groter is dan het effect van de ontspanning. Dit kom omdat alcohol de hartslag in rust verhoogd en je herstelvermogen verlaagd.

Zo ook in je slaap omdat ook hier de hartslag hoog blijft waardoor de kwaliteit van slaap verminderd. Kort gezegd, je herstelt na inname van alcohol minder tijdens de slaap en je staat minder energiek op de volgende ochtend.

De negatieve effecten van alcohol:

• Alcohol heeft een uitdrogend effect en maakt het lichaam zuur. Er is extra water nodig om dit te corrigeren. De combinatie alcohol en koolzuur (bier, breezer, ‘bubbels’) versterkt dit uitdrogende effect.

• Alcohol is een bijtende stof. Het beschermende slijmvlies van alles wat direct met alcohol in aanraking komt, zoals: keel, mond, slokdarm en maag wordt hierdoor aangetast. De ernst van de aantasting hangt af van de eigen conditie, de hoeveelheid en de soort drank.

• Je lichaam zal alcoholische drank (en voedsel) omzetten in vet en als vet opslaan in je lichaam. Tegelijkertijd brengt alcohol je lichaam in een verhoogde activiteitenmodus waardoor je niet in staat bent om dit vet weer om te zetten in energie. Alleen in de rustmodus kan je lichaam vetten verbranden en omzetten in energie. Een van de gevolgen van alcoholgebruik is dat het vetpercentage in je lichaam hoger wordt. Met andere woorden, van alcohol word je dik.

Hierboven staan de effecten van matig alcoholgebruik beschreven (1-2 glazen drinken). Wat veel mensen niet weten is dat alcoholgebruik de belangrijkste risicofactor voor ziektelast is bij 25 tot 49 jarigen.

Mensen zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s die meer dan één glas per dag al veroorzaakt. De andere negatieve effecten van fors alcoholgebruik mogen duidelijk zijn.

Om antwoord te geven op de vraag ‘mag ik dan helemaal niets meer?’ Iedereen mag doen wat hij/zij wil, maar bedenk dat het drinken van alcohol nadelige invloed heeft op je herstelvermogen en het vochtgehalte van je lichaam. Je brengt je lichaam hiermee in de stressmodus.

Over de schrijver
Reactie plaatsen