Opdracht
Neem je lichaamsgewicht en deel deze door 32. Dit is de hoeveelheid water, die je iedere dag dient in te nemen. Bijvoorbeeld: als je 80 kg weegt dien je 80:32 = 2,5 liter water per dag te drinken.
• Drink je nu veel minder water bouw dan de hoeveelheid rustig uit.
• Verdeel de inname van water gelijkmatig over de dag. 2,5 liter is 10 glazen water per dag. Met 1 glas per uur, kom je al een heel eind (en hoef je niet eens iéder uur een glas te drinken).
Uitleg
Een gezond lichaam bestaat voor minimaal 65% uit water. Een lichaam heeft dus water nodig om gezond te kunnen functioneren. Bij een lichaam met (zwaar) overgewicht is dit percentage lager en kan dit dalen tot 40%. Heb je door stress of astma een verhoogde ademhaling, dan zal je meer vocht verliezen door je ademhaling en is voldoende water drinken nog belangrijker.
Over de optimale dagelijkse hoeveelheid water wordt nogal eens gediscussieerd. Het varieert tussen de 1,5 tot 4 liter per dag. Algemeen ligt de hoeveelheid (afhankelijk van je gewicht) tussen de 2 en 3 liter. Ook zijn er geluiden, dat je als je te veel water drinkt je te veel mineralen weer uit plast, wat weer nadelig is voor je lichaam. Vandaar de eerder genoemde berekening.
Voldoende water verhoogt het vochtniveau in het lichaam en zorgt voor zuurstof op celniveau.
Waarom water zo belangrijk is
• Water wordt gezien als grote zuurstoftransporteur. Een watermolecuul (H2O) bestaat uit 1 zuurstofatoom en 2 waterstofatomen. Deze zuurstofatoom is echter wel 20 keer zo groot als de waterstofatomen, waardoor water voor 89% uit zuurstof bestaat.
• Water versterkt de stofwisseling in je cellen. Het stimuleert de vetverbranding in het lichaam, hier is de eerdergenoemde zuurstof voor nodig. Bij vetverbranding is het lichaam het meest ontspannen en bevindt het zich in de herstelmodus.
• Water (zonder smaak) wordt door het lichaam als water herkent en daardoor direct door je lichaam opgenomen in de bloedbaan. Hierdoor verhoogt direct het vochtniveau en de beschikbaarheid van zuurstof op celniveau.
• Water met een smaak (iedere andere vorm van vocht) zoals Cola, koffie, thee (light) frisdrank, vruchtensap en alle vloeistoffen met smaak worden door je lichaam niet als water maar als voedsel beschouwd. Deze dranken worden door het spijsverteringskanaal gestuurd waardoor ze minder én minder snel door het lichaam wordt opgenomen en zelfs een uitdrogend effect kunnen hebben:
o Koffie en alcohol drogen het lichaam uit en extra water is nodig om dit aan te vullen.
o Koolzuurhoudende dranken (ook light) hebben vanwege de hoge zuurgraad (ook al smaken ze zoet) een uitdrogend effect.